Köksväggar

köksväggar

Väggar innebär färg i alla rum, också i köket. Väggarna utgör bakgrunden till hela köksinredningen och är viktiga för att hålla ihop all de olika detaljernas. Innan du överväger vilken färg och den typ av yta du vill ha på köksvägarna bör du ha en ganska klar uppfattning om rummets färgschema i sin helhet. Detta i sin tur är i viss utsträckning beroende av vilken stil du har valt.

Förberedelse
Kontrollera köksväggarnas skick innan du bestämmer vad du ska göra med dem. Många väggmaterial, till exempel kakel, kräver en jämn och slät yta, så börja med att göra alla eventuella reparationer som behövs. Tänk också på att blank färg framhäver alla ojämnheter, så en vägg som inte är alldeles slät bör hellre målas med matt färg.

Stänkskydd
Stänkskyddet måste tåla både vatten och värme och de måste framför allt vara praktiska och lätt att rengöra. Kakel och härdat glas är idealiska material, liksom rostfritt stål. Vill du ha en lyxigare stil kan du välja sten.

Eluttag
Innan du målar eller klär väggarna måste du nog markera var alla strömbrytare och eluttag ska placeras. Detta är särskilt viktiga om du sätter upp kakel, gipsskivor eller rostfri plåt, som måste skäras till för att passa.

Svarta tavlan
En svårutnyttjad väggstump mellan ett par skåp eller bakom en dörr kan målas med svart tavelfärg. Det blir den perfekta platsen för kom-ihog-listor och telefonmeddelanden. Du kan även måla en hel vägg med tavelfärg eller magnetisk färg för att få en ständigt växlande och högst individuell fondvägg i köket. Barnen kommer att älska den!

Alternativ till tapeter
Om du vill ha tapeter i köket, behöver du inte begränsa dig till det urval som finns i butikerna. Det finns många alternativ, som till exempel notblad och kartor, och du kan också skapa din egen tapet genom att fotokopiera.